De Wayback Machine, een website waarop oude versies van webpagina's op te vragen zijn, is in India geblokkeerd op last van de overheid.

Wie de site probeert te bezoeken krijgt te lezen dat de pagina niet toegankelijk is door een actie van het ministerie van Telecommunicatie, meldt India Today woensdag.

De Wayback Machine maakt onderdeel uit van het Internet Archive, een non-profitorganisatie die probeert om het internet zo veel mogelijk te archiveren. Al sinds 2001 worden via de Wayback Machine kopieën van webpagina's opgeslagen; vaak is het de enige manier om oude en inmiddels verwijderde pagina's nog te zien.

De Indiase overheid heeft niet gereageerd op vragen over de blokkade. Het Internet Archive zegt "teleurgesteld en bezorgd" te zijn, en te hopen dat de toegang wordt hersteld.

India blokkeert onder meer porno- en torrentwebsites. Volgens een recent rapport van Human Rights Watch zorgt de overheid er ook steeds vaker voor dat (delen van) het internet tijdelijk offline gaan, bijvoorbeeld tijdens periodes van onrust in de grensregio Kashmir.