De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) is een onderzoek gestart naar mogelijk patentinbreuk door Apple. Dit naar aanleiding van een conflict tussen Apple en Qualcomm.

Dat meldt Qualcomm in een persbericht. Met het onderzoek wil de ITC bepalen of Apple schuldig is van oneerlijke handelspraktijken bij het importeren en verkopen van elektronische apparaten.

Qualcomm zegt blij te zijn met het gestarte onderzoek. "We kijken uit naar het onderzoek naar Apples misbruik van onze eigendommen en de hulp die de commissie hiertegen kan bieden."

Een woordvoerder van Apple herhaalt tegenover CNET een verklaring die het bedrijf al sinds juni geeft: "Qualcomm’s illegale praktijken schaden Apple en de gehele industrie."

Ruzie

De twee bedrijven hebben ruzie over licentievoorwaarden van Qualcomm, die meerdere belangrijke patenten voor 4G en andere technologie in handen heeft. Qualcomm wil dat Apple een percentage van de verkoopprijs als licentiekosten betaalt, maar Apple vindt dat te duur.

Bij het geschil vroeg Qualcomm in juli of de ITC het importeren van iPhones wil verbieden.

Onderzoek

De handelscommissie reageert op dit verzoek door onderzoek te doen naar de kwestie. Binnen anderhalve maand hoopt de ITC te weten wanneer het onderzoek zal worden afgerond. 

De ITC deed in 2015 een vergelijkbaar onderzoek naar Apple, toen Ericsson zei dat er patenten waren geschonden. Toen benadrukte de handelscommissie dat dit niet betekent dat het bedrijf werd verdacht van mogelijke patentschending.