AMSTERDAM - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de Telecomwet aanpassen om de consument beter te beschermen tegen zogenaamde autodialers. Dit meldt Nova. Autodialers zijn programma's die automatisch verbinding maken met dure telefoonnummers.

In de huidige Telecomwet is spyware, waar de autodialers ondervallen, per definitie niet verboden. Spyware is toegestaan, indien de internetter is geïnformeerd en de kans krijgt om het te weigeren. "Spam mag niet ongevraagd gestuurd worden, tenzij vooraf toestemming is gegeven (opt-in), terwijl spyware mag tot de computergebruiker duidelijk maakt dat hij er geen prijs op stelt (opt-out)," zo stelt de Tilburgse hoogleraar informatisering en recht J. Prins.

Volgens Nova worden duizenden consumenten op dit moment gedupeerd door de autodialers. Autodialers worden ongemerkt geinstalleerd op de pc van de gebruiker. De programma belt bijvoorbeeld naar dure 0906-nummers of naar dure nummers in het buitenland.

KPN zegt dat de klachten vooral de laatste weken flink zijn toegenomen. Het telecomconcern spreekt van honderd tot tweehonderd klachten per week.

/LINK
Consumentenbond