Amerikaanse wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat sarcasme en emoties in tekst kan herkennen door rekening te houden met het gebruik van emoji.

Tegen MIT Technology Review vertellen de onderzoekers dat ze eigenlijk een methode wilden ontwikkelen om racistische Twitter-berichten te herkennen.

Dat bleek echter moeilijk te zijn zonder te weten wanneer Twitter-gebruikers een sarcastisch bericht plaatsten. Daarom instrueerden ze hun 'deep learning'-algoritme om emoties in tweets te herkennen, en daarbij rekening te houden met de emoji die mensen gebruiken.

"Omdat we geen intonatie van onze stem of lichaamstaal kunen gebruiken om context te geven aan wat we zeggen, gebruiken we online emoji", aldus MIT-onderzoeker Iyad Rahwan. "Het neurale netwerk heeft een connectie gemaakt tussen een bepaalde soort taal en een emoji."

Openbaar

Het algoritme DeepMoji 'leerde' van 1,2 miljard tweets waarin minstens één van 64 populairste emoji werd gebruikt. Via een bestaande dataset werd het algoritme ook getraind om sarcasme te herkennen.

Volgens de onderzoekers presteert hun algoritme veel beter in het herkennen van emoties dan bestaande technieken. Uit een test met menselijke proefpersonen bleek zelfs dat het algoritme vaker sarcasme correct kan herkennen (82 procent) dan mensen (76 procent).

Het algoritme wordt openbaar gemaakt, zodat andere onderzoekers ermee aan de slag kunnen. Op een speciale site kunnen mensen hun eigen tweets laten analyseren en door middel van emoji doorgeven welke emoties erbij horen. Zo wordt het algoritme steeds beter.