De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft videosite YouTube bekritiseerd, omdat verschillende video's van bendes die oproepen tot geweld niet zijn verwijderd.

Vier video's zijn volgens de burgemeester in totaal honderdduizenden keren bekeken, meldt The Guardian maandag.

In de filmpjes zou onder meer met een groot mes worden gezwaaid terwijl wordt gedreigd met geweld tegen andere gangs. YouTube zou hebben besloten dat de inhoud van de video's niet in strijd is met de gebruikersvoorwaarden van de site.

"Google, YouTube en andere platformen hebben een verantwoordelijkheid tegenover de miljoenen jonge mensen die elke dag hun sites gebruiken", aldus Khan. "Het is van essentieel belang dat zij hun voorwaarden aanscherpen, onmiddelijk optreden als die worden overtreden, en samenwerken met partners om te zorgen dat zulke vreselijke video's niet opnieuw opduiken. Levens kunnen daarvan afhangen."

De burgemeester noemt de video's "een schokkend voorbeeld van de verheerlijking van gangcultuur". Safer London, een organisatie die geweld door bendes probeert te voorkomen, noemt de video's "zeer gevaarlijk".

Maatregelen

Een woordvoerder van YouTube zegt dat video's die geweld aanmoedigen verboden zijn. De woordvoerder gaat niet specifiek in op de redenen dat de Londense gang-video's niet zijn verwijderd.

Onlangs maakte Google wel bekend dat YouTube maatregelen zal nemen tegen video's die onwenselijk, maar niet in strijd met de voorwaarden van de site zijn. Daarbij worden bijvoorbeeld reclames uitgeschakeld, zodat de makers er geen geld meer aan kunnen verdienen. Ook worden de video's moeilijker vindbaar gemaakt.