Google heeft afkeurend gereageerd op een brief van een medewerker. De schrijver spreekt zich uit tegen de initiatieven van Google voor meer diversiteit op de werkvloer.

Een manifest van een anonieme Google-ontwikkelaar zorgde de afgelopen dagen voor commotie bij Google. In een tien pagina's tellende brief pleit hij dat het bedrijf minder aandacht aan diversiteit op de werkvloer moet besteden.

De controversiële brief werd veel gedeeld binnen Google en lekte zaterdag via Motherboard en Gizmodo uit naar buiten het bedrijf.

Googles nieuwe vicepresident van Diversiteit, Integriteit en Bestuur, Danielle Brown, heeft op het manifest gereageerd. Zij schrijft in een brief aan werknemers dat diversiteit en integratie een 'fundamenteel onderdeel zijn van Googles waarden en cultuur'.

Verschillen

De ontwikkelaar claimt dat er minder vrouwen in de techindustrie werken, omdat ze psychologisch en biologisch anders zijn dan mannen. De schrijver zegt dat vrouwen zich doorgaans meer focussen op gevoelens en esthetiek, dan op ideeën. Ook zouden ze volgens hem minder gevoel voor leidinggeven hebben.

In de brief pleit de ontwikkelaar voor 'ideologische diversiteit'. Volgens hem worden juist Google-medewerkers met conservatieve ideeën door het bedrijf gediscrimineerd. De ontwikkelaar claimt dat weinig mensen dit onderwerp durven te benoemen, uit angst om ontslagen te worden.

'Vrouwen onderbetaald

Techgigant Google kwam eerder dit jaar in het nieuws, nadat het bedrijf door het Amerikaanse ministerie van Arbeid werd beschuldigd om het onderbetalen van vrouwelijke werknemers. 

Google ontkende die beschuldiging, maar wilde geen salarisinformatie overhandigen, omdat dat te veel geld en tijd kost. In juli besloot een rechter dat Google salarisinformatie uit 2014 toch moet overhandigen voor het onderzoek.