PEKING - Een brand in een internetcafé in Peking heeft zondagochtend aan zeker 24 mensen het leven gekost. Dertien mensen raakten gewond.

Volgens het persbureau Nieuw China lag de horecagelegenheid Lanjisu in het district Haidian van de Chinese hoofdstad. In de omgeving staan de meeste universiteiten van Peking en wonen daarom veel studenten.

Veel branden in China ontstaan doordat de veiligheidsvoorzieningen niet in orde zijn. Eerder deze maand kwamen acht scholieren om in de slaapzaal van hun school in het zuidwesten van het land. Twee maanden geleden verloren zeker zeven mensen het leven door een brand in een flatgebouw op het eiland Hainan.

Geen vergunning

De gemeente Peking heeft zondag alle internetcafés laten sluiten. Het internetcafé had geen vergunning. Naar schatting hebben 200 van de 2400 internetcafés in de Chinese hoofdstad een vergunning en leven de voorschriften na.

Veel van de illegale cafés proberen zich aan het zicht te onttrekken door middel van afgeschermde ramen en moeilijk toegankelijke toegangsdeuren. Dat betekent een ramp in geval van brand.

Burgmeester Liu Qi wil dat alle internetcafés sluiten en dat er geen vergunningen meer worden afgegeven. Peking moet de komende tijd eerst de legale cafés op brandveiligheid controleren.