De hackers achter WannaCry zijn er niet in geslaagd om hun bitcoins in te wisselen voor een andere digitale valuta. Hun accounts werden bevroren voor ze hier in slaagden.

Dat meldt BBC. Slachtoffers van de ransomware WannaCry betaalden de criminelen ongeveer 120.000 euro aan bitcoins. In de nacht van woensdag op donderdag werden drie bitcoin-portemonnees die door de criminelen werden gebruikt geleegd. De hackers wilden dat geld nu inwisselen voor de digitale valuta monero, die moeilijker te traceren is dan bitcoin.

Via het Zwitserse ShapeShift wilden ze de transacties voltooien. Maar dat platform heeft de accounts die hiervoor gebruikt werden bevroren, nadat het ontdekte dat de criminelen er achter zaten. In de voorwaarden van ShapeShift staat dat het platform niet gebruikt mag worden voor criminele activiteiten.

Een woordvoerder van ShapeShift heeft bevestigd dat de accounts geblokkeerd zijn. Het platform is bereid om mee te werken aan ieder onderzoek naar de criminelen.

WannaCry

Computers wereldwijd werden in mei dit jaar getroffen door de ransomware WannaCry. De hackers eisten losgeld in bitcoins van slachtoffers. Het geld moest overgemaakt worden naar één van de drie portemonnees, als ze weer toegang wilden hebben tot hun bestanden.

Door wie de aanval werd uitgevoerd, is vooralsnog onduidelijk.