AMSTERDAM - Een van de tien ontvangen en verzonden e-mails op het werk heeft te maken met privé-zaken. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Randstad naar 'kleine en grote zonden op het werk'.

Uit het onderzoek blijkt ook dat privé bellen met een zakelijke telefoon door de helft van de werknemers wordt gesignaleerd bij collega's. Ook denkt bijna de helft van de werkenden dat collega's zich wel eens ziek melden zonder echt ziek te zijn.

Overigens heeft ruim een derde van de ondervraagden geen probleem met privé e-mailen en bellen op het werk. Ongeveer evenveel mensen vinden dat het niet door de beugel kan.

Wanneer werknemers merken dat een collega iets van het werk mee naar huis neemt, bijvoorbeeld een cartridge of een nietmachine, meldt meer dan de helft van hen dat niet bij de baas. Zeventig procent van de ondervraagden zegt de collega op zijn gedrag aan te spreken.

Valse declaraties

Het blijkt te variëren op welke zaken werknemers een collega zouden aanspreken. Het schrijven van valse declaraties is voor negen van de tien werknemers reden er wat van te zeggen. Het rijden in een lease-auto voor privé-doeleinden is voor de helft daarvan aanleiding de collega aan te spreken.