ZOETERMEER - De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft de afgelopen weken via haar website informatie over meer dan twee miljoen kentekens verstrekt. Volgens de RDW wordt er tweehonderd keer zo veel informatie ingewonnen als voordien per telefoon het geval was. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Sinds eind januari is het mogelijk via de site informatie over voertuigen op te vragen. Na het intypen van het kenteken op www.rdw.nl verschijnen gegevens als voertuigsoort, merk, kleur, brandstofsoort en aantal cilinders van de auto. Maar ook de datum van de eerste toelating en van de eerste tenaamstelling kunnen zo worden nagetrokken.

Telefoontjes

Het aantal telefoontjes over dit onderwerp verminderde direct met ongeveer eenderde. Vorig jaar kreeg de RDW 850 duizend telefoontjes, waarvan ruim 127 duizend het opvragen van voertuiggegevens betroffen. Met de digitalisering gaan volgens RDW-woordvoerder Hans van Geenhuizen geen banen verloren.

Algemeen directeur Johan Hakkenberg is tevreden over de nieuwe mogelijkheid. Mensen kunnen sneller en goedkoper bij de RDW terecht en de dienst bespaart kosten door de daling van het aantal telefonische aanvragen, stelt Hakkenberg.

De voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW is een Zelfstandig Bestuursorgaan, dat valt onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De nieuwe dienst sluit aan bij het regeringsprogramma 'de andere overheid', dat ervoor moet zorgen dat de dienstverlening aan de burgers verbetert.