Alle Nederlandse rechtbanken en gerechtshoven zouden een speciale 'cybercrimekamer' moeten krijgen, waarin technisch ingewikkelde zaken worden behandeld door speciaal daarvoor getrainde rechters.

Dat zeggen senior raadsheer Christiaan Baardman en president Leendert Verheij van het gerechtshof Den Haag in juristenvakblad Mr

In Den Haag zit al een Kenniscentrum Cybercrime, waar rechters bijscholing ontvangen over technische ontwikkelingen. Maar volgens Baardman en Verheij zou het beter zijn als echt gespecialiseerde zaken door een aparte kamer worden behandeld.

"De politie specialiseert zich ook, al gaat dat langzaam", zegt Baardman in Mr. "Het OM en advocatuur specialiseren zich ook." Volgens Verheij kan het oprichten van een cybercrimekamer worden vergeleken met de speciale kamers die al zaken rond mensenhandel of fraude behandelen. 

Vrijspraak

René Pluijmers, die als telecomdeskundige vaak betrokken wordt bij rechtszaken, zegt donderdag in de Volkskrant dat hij het idee steunt. Hij noemt het voorbeeld van een rechtszaak waarin pas na een second opinion bleek dat een technische analyse over telefoongebruik van de verdachte onzorgvuldig was uitgevoerd door de politie. Dat leidde uiteindelijk tot zijn vrijspraak. 

"Anders was hij zeker veroordeeld. Dat is een schokkende constatering. Het zou goed zijn als rechters meer kennis hebben van de achterliggende techniek."