Apple heeft het afgelopen kwartaal 15 procent meer iPads verkocht dan vorig jaar, na jaren van gestaag dalende verkopen van de tablet.

In het tweede kwartaal van 2017 verkocht Apple 11,4 miljoen iPads, een jaar geleden nog 9,9 miljoen iPads. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf dinsdag bekendmaakte.

De plotse verkoopstijging van de iPad is waarschijnlijk het gevolg van het goedkopere model dat Apple eerder dit jaar introduceerde.

Hoewel de verkopen fors stegen, nam de omzet over de iPad-verkopen slechts met 2 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Apple introduceerde eerder dit jaar ook twee nieuwe modellen van zijn iPad Pro.

iPhone

Het aantal verkochte iPhones ligt met 41 miljoen exemplaren in lijn der verwachting van beursanalisten. De verkoop was 2 procent hoger dan de 40,4 miljoen verkochte exemplaren van vorig jaar.

Het tweede kwartaal kent gewoonlijk de zwakste iPhone-verkopen; Apple presenteert meestal in het derde kwartaal zijn nieuwe iPhones waardoor consumenten afwachten.

Het aantal verkochte Mac-computers ligt met 4,2 miljoen exemplaren vrijwel gelijk aan het aantal dat Apple een jaar geleden wist te verkopen.

De omzet over diensten als iCloud, de App Store en Apple Music lag afgelopen kwartaal op een recordhoogte van 7,2 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hoge omzetverwachting

In de maanden april, mei en juni draaide Apple een omzet van 45,4 miljard dollar (38,5 miljard euro). Dat is hoger dan analisten hadden verwacht, en 7 procent hoger dan de omzet van 42,4 miljard dollar in hetzelfde kwartaal in 2016.

De winst komt met 8,7 miljard dollar (7,4 miljard euro) zo'n 11 procent hoger uit dan dan een jaar geleden. Tijdens de nabeurshandel steeg de aandelenprijs van Apple met 5 procent, naar een recordhoogte van 158 dollar per aandeel.

Omzet

In het huidige kwartaal verwacht Apple een omzet van 49 tot 52 miljard dollar te draaien.

Apple-CEO Tim Cook zei na de bekendmaking van de cijfers onder meer dat het bedrijf nog steeds moeite heeft aan de vraag naar zijn AirPods-oordopjes te voldoen. De productie wordt volgens Cook verder opgehoogd.