Driekwart van de YouTube-video's die in de afgelopen maand zijn verwijderd vanwege extremisme, werden door slimme software opgespoord zonder dat mensen de filmpjes aanmerkten als schokkend.

Dat meldt Google dinsdag in een update over zijn verwijderbeleid op de videosite.

YouTube kwam eerder dit jaar in opspraak omdat extremistische video's langdurig online bleken te staan. De makers konden geld verdienen aan reclames die vooraf werden getoond. Verschillende adverteerders trokken vervolgens hun reclames terug.

De videosite beloofde terroristenvideo's sneller te zullen opsporen, mede door het gebruik van zelflerende software. Die heeft ervoor gezorgd dat het aantal verwijderde video's in de afgelopen maand is verdubbeld, aldus Google.

Omgeleid

YouTube werkt ook samen met verschillende organisaties om video's op te sporen en te markeren voor verwijdering. De input van de experts moet er ook voor zorgen dat het algoritme van YouTube beter wordt.

Video's die niet indruisen tegen de regels van YouTube, maar die wel controversiële religieuze of racistische meningen bevatten, worden niet meer aanbevolen op de site. Ook wordt het onmogelijk om geld te verdienen aan deze video's, omdat advertenties worden uitgeschakeld.

Mensen die op YouTube zoeken naar extremistische video's, worden sinds kort omgeleid naar een afspeellijst met video's die juist oproepen tot gematigdheid en geweldloosheid.