Sony heeft profijt van de grote vraag naar zijn geheugenchips voor smartphones, muziek en spelcomputers en spelletjes. 

De Japanse elektronicareus sloot het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar af met een nettowinst van omgerekend 621 miljoen euro. Deze viel daarmee hoger uit dan kenners hadden voorzien. Ook de omzet steeg, met 15 procent, naar omgerekend 14 miljard euro.

Het vorige boekjaar van Sony was bewogen. Een grote aardbeving zorgde er vorig jaar onder meer voor dat de productie van chips grotendeels stil kwam te liggen. Ook zorgde het natuurgeweld er voor dat uiteindelijk 850 miljoen euro moest worden afgeschreven bij de filmtak van het concern. De resultaten in het kwartaal dat liep tot en met juni zijn dan ook een opsteker voor het bedrijf.

Smartphones

Sony zag zijn inkomsten uit halfgeleiders stijgen met 44 procent, terwijl met beeldsensoren voor camera's 27 procent meer werd verdiend dan een jaar eerder.

De smartphonetak van Sony draaide een kleine operationele winst, al daalde de omzet uit deze afdeling wel licht. Sony verkocht in het kwartaal 3,4 miljoen smartphones, iets meer dan vorig jaar maar verwaarloosbaar vergeleken met de aantallen die giganten als Samsung en Apple verkopen.

Dat steeds meer mensen een PlayStation 4 hebben, is onder meer goed nieuws voor de verkopen van software en onlinediensten voor de console. Verder zijn steeds meer mensen bereid om te betalen voor muziekstreams.