Binnen de zogeheten X-afdeling van Googles moederbedrijf Alphabet wordt gewerkt aan een methode om duurzame energie op te slaan.

Dat meldt Bloomberg.

Daarvoor heeft een team binnen de afdeling een ontwerp bedacht, Malta genaamd, met vier cilindervormige opslagtanks. In twee daarvan zit zout, in de andere twee zit antivries. 

Het opslagsysteem zet binnenkomende energie in de vorm van elektriciteit om in een koude en een warme luchtstroom. De hete lucht verwarmt het zout en de koude lucht koelt de antivries. Door dit proces om te draaien kan vervolgens weer op ieder moment elektriciteit worden opgewekt.

Volgens de productmanager van Malta, Julian Green, heeft het team een manier gevonden om deze bestaande opslagmethode met veel goedkopere materialen te kunnen maken. 

Bloomberg meldt dat Malta nog geen officieel project is binnen de X-afdeling van Alphabet, maar het team achter de opslagmethode zou wel toestemming hebben om een prototype met commerciële insteek te bouwen.

Dat er aan Malta gewerkt wordt binnen Alphabet, wil echter niet zeggen dat er ook een daadwerkelijke dienst of product uit voortvloeit. Verschillende projecten van de X-afdeling, 'moonshots' genoemd, zijn vroegtijdig stopgezet.