Amerikaanse politici mogen van een rechter in de staat Virginia geen mensen blokkeren op sociale media. De rechter oordeelde dat nadat een lokale politicus de fout in ging door een man van haar Facebookaccount te weren.

Dat schrijft The Wall Street Journal.

Het account werd door de politicus Phyllis Randall gebruikt als onderdeel van haar functie. Daardoor druist een blokkade in tegen de vrijheid van meningsuiting, zo oordeelde de rechter. De man, Brian Davison, werd geblokkeerd nadat hij een kritisch bericht op de pagina had geplaatst.

De advocaat van Randall stelde dat de pagina niet gezien kan worden als officiële overheidscommunicatie, omdat Randall deze zelf onderhoudt. De rechter ging daar niet in mee. Davison kreeg binnen twaalf uur na de blokkade weer toegang tot de pagina. Randall krijgt verder geen straf opgelegd van de rechter.

Trump

Wel kan de zaak gevolgen hebben voor een rechtszaak die tegen de Amerikaanse president Donald Trump is aangespannen. Trump heeft diverse mensen geblokkeerd op Twitter. Het account gebruikt hij veelvuldig om over politieke zaken te spreken.