Samsung heeft een zeer sterk tweede kwartaal in de boeken gezet. De Zuid-Koreaanse technologiegigant verdiende vooral veel aan zijn belangrijke chipdivisie en noteerde daardoor een recordwinst en -omzet.

Samsung draaide een nettowinst van 11,1 biljoen won (8,5 miljard euro), bijna 90 procent meer dan een jaar eerder. Het concern had een omzet van 61 biljoen won (46,7 miljard euro), iets meer dan voorzien in eerdere voorlopige cijfers.

Volgens Samsung waren vooral geheugenchips en SSD-opslag in trek. Ook noteerde de mobiele tak meer winst door goede verkopen van de Galaxy S8 en S8+, die eerder dit jaar verschenen. Exacte verkoopcijfers van dat toestel zijn niet bekend.

De omzet van de mobiele tak steeg met ruim 12 procent naar 30 biljoen won, terwijl de operationele winst uit de afdeling licht daalde. De chipafdeling van Samsung zag zijn omzet veel sneller stijgen, met ruim 46 procent, terwijl de operationele winst verdriedubbelde.

Recordcijfers Samsung

Verwachting

In de tweede helft van het jaar verwacht Samsung deze goede prestaties te kunnen voortzetten, door blijvend sterke vraag naar geheugenchips en OLED-schermen voor smartphones. 

In augustus kondigt Samsung een nieuwe editie van zijn Galaxy Note-smartphone aan. Die moet voortbouwen op het succes van de Galaxy S8 en zal er vermoedelijk ongeveer hetzelfde uitzien, maar met een groter scherm en een meegeleverde stylus.