De Griekse politie heeft een man opgepakt die ervan verdacht wordt 4 miljard dollar wit te hebben gewassen met de digitale valuta bitcoin.

Dat heeft de Griekse politie woensdag bekendgemaakt, schrijft Reuters. Het gaat om een 38-jarige Rus die er van verdacht wordt sinds 2011 "een van de grootste criminele websites ter wereld te beheren en aan te sturen". Hij werd in het noorden van Griekenland aangehouden, na een arrestatieverzoek uit de Verenigde Staten. Zelf ontkent hij iets met de zaak te maken te hebben.

De criminele groep van de man zou een illegaal verkregen bedrag van in totaal 4 miljard dollar hebben witgewassen met bitcoins. Door deze digitale munt te gebruiken, konden transacties beveiligd en versleuteld plaatsvinden. Daardoor was het zeer lastig om de betalingen te onderscheppen.

De verdachte kan tot twee maanden vastgehouden worden, terwijl de politie onderzoek doet. Volgens een anonieme Griekse politiewoordvoerder beheert de Rus een website die bitcoin omwisselt van geld dat uit online gijzelsoftware, drugsverkoop en identiteitsdiefstal afkomstig is.

Details rond de identiteit van de man zijn verder onbekend. Ook de websites die de man zou hebben gerund worden niet bij naam genoemd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen informatie over de zaak te hebben.