AMSTERDAM - Microsoft heeft haar AntiSpyware software aangepast. Daarmee heeft het bedrijf één van de belangrijkste eisen van Startpagina ingewilligd, waardoor de noodzaak van een rechtszaak is weggenomen. Het kort geding dat morgen zou plaatsvinden, gaat daarom niet door.

Microsoft zal tevens gedurende vier weken een melding aanbrengen op haar Nederlandse en Belgische sites. In deze melding geeft het bedrijf toe een fout te hebben gemaakt in de ontwikkeling van de nieuwe AntiSpyware software, en dat het ten onrechte de indruk heeft gewekt dat Startpagina mogelijk kwaadaardige Spyware-elementen bevat.

"Het grootste winstpunt vind ik dat Microsoft nu eindelijk zijn excuses heeft aangeboden over de gang van zaken en dat wij in goed overleg over deze kwestie afspraken hebben kunnen maken" zegt Bert Wiggers, directeur van Startpagina. "Uit dit voorval blijkt de macht van Microsoft. Omdat bijna alle computers gebruik maken van Windows als besturingssysteem kan één fout van Microsoft aanzienlijke schade opleveren voor andere bedrijven."

De AntiSpyware versie waarin deze fout optrad is sinds 6 januari inmiddels wereldwijd meer dan 5 miljoen keer gedownload van de Microsoft site. Microsoft zal op zijn sites Microsoft.nl en Microsoft.be, een oproep plaatsen om de nieuwe versie te installeren.