Alphabet, het moederbedrijf van Google, zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal stijgen met 21 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Door de recordboete die het bedrijf in juni opgelegd kreeg door de Europese Unie vanwege machtsmisbruik met zijn zoekmachine is de winst eenmalig flink gedaald. 

In de afgelopen drie maanden kwam de omzet van Alphabet uit op 26 miljard dollar (omgerekend 22,3 miljard euro), blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf maandag presenteerde. 

Door de opgelegde boete van 2,4 miljard euro is de winst in het afgelopen gedaald naar 3,5 miljard dollar (ongeveer 3 miljard euro). Zonder de boete was dit bedrag 6,2 miljard dollar (5,3 miljard euro), tegenover 5,4 miljard dollar een kwartaal eerder. Vorig jaar haalde het bedrijf in dezelfde periode nog 4,88 miljard dollar (4,2 miljard euro) aan winst binnen.

Kwartaalcijfers Alphabet

Advertenties

Alphabet haalde flink meer omzet uit zijn advertenties ten opzichte van 2016. Die waren goed voor 22,67 miljard dollar aan omzet, tegenover 19,14 miljard dollar een jaar eerder.

De advertentie-inkomsten zijn ook hoger dan een kwartaal eerder. Daarmee deed het bedrijf het beter dan analisten verwachtten. In maart besloten diverse prominente bedrijven om de videosite YouTube te verlaten. Advertenties verschenen bij extremistische video’s, waar de bedrijven zich zorgen om maakten.

Analisten verwachtten daarom dat de groei van de advertentie-omzet zou vertragen tot 16,5 procent. Dit bleek echter niet het geval: de omzet groeide met 18,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Inkoop

Wel stegen de kosten die Google maakt om verkeer naar zijn zoekmachine te krijgen. Het bedrijf betaalt bijvoorbeeld Apple om Google de standaardzoekmachine op de iPhone te maken.

In totaal spendeerde Google 5,1 miljard dollar aan het inkopen van verkeer, ten opzichte van 4 miljard dollar in 2016. Als percentage van de advertentie-omzet stegen deze kosten van 21 naar 22 procent.

Zusterbedrijven van Google als Waymo en Nest, die ook onder Alphabet vallen, leveren nog altijd vrij weinig omzet op. De totale omzet die Alphabet uit zusterbedrijven van Google realiseerde steeg wel naar 248 miljoen dollar, 34 procent meer dan een jaar eerder.