AMSTERDAM - De belangenvereniging voor kabelinternetters COAX is een actie begonnen tegen de datalimiet van internetprovider Chello. Volgens de vereniging zijn de snelheden van Chello-producten de laatste anderhalf jaar sterk verhoogd, terwijl de datalimiet van de producten steeds lager wordt.

"UPC zegt officiëel dat er geen limieten zijn, maar in de praktijk zijn er gewoon harde limieten, waar steeds meer gebruikers tegenaan lopen," aldus de vereniging. Als de gebruiker boven de limiet komt, dan wordt de internetsnelheid van de modem naar beneden gesteld.

Volgens COAX hanteert UPC twee verschillende datalimieten. De ene communiceert zij aan haar (toekomstige) klanten, de andere past zij toe op haar huidige klanten.

Voor Chello Starter is een datalimiet ingesteld van 250 MB, voor Chello Easy 500 MB, maar UPC staat 2GB toe. Voor de abonnementen Light, Classic en Plus is het zogenaamde 'AUP' ingesteld (Acceptable User Policy). In theorie komt het erop neer dat Light abonnees 10GB mogen downloaden, Classic 40GB en Plus-klanten 80GB.

COAX zoekt Chello-abonnees om een petitie te tekenen tegen de datalimiet. De vereniging wil de petitie half maart aanbieden aan de internetprovider.