De politie heeft in Groningen een 32-jarige student aangehouden. Hij zou met malware de persoonsgegevens van medestudenten hebben gestolen, om hiermee producten in webshops te bestellen.

Daarvoor gebruikte de student zogeheten keyloggers, aldus de politie. Hiermee worden alle ingedrukte knoppen op een toetsenbord vastgelegd en bewaard in een document. Op die manier kreeg de student toegang tot gebruikersnamen en wachtwoorden voor webwinkels. Hij wordt verdacht van computervredebreuk, witwassen en identiteitsfraude.

De politie ontving in het afgelopen jaar twintig aangiftes van oplichting, waarbij producten in webwinkels op naam van slachtoffers werden besteld. Uit nader onderzoek bleek dat deze bestellingen vanaf een onderwijsinstelling werden geplaatst.

Op twee van de computers van de opleiding zijn de gebruikte keyloggers aangetroffen. De verdachte is op heterdaad betrapt op het afleveradres van één van de pakketten.

Harde schijven

Met de bemachtigde inloggegevens bestelde de student onder andere harde schijven, die hij vervolgens doorverkocht via het internet. Op deze manier heeft hij volgens de politie een paar duizend euro verdiend. Hiermee wilde hij zijn studieschuld aflossen.

De verdachte zit op het moment nog vast. Op 26 juli wordt bepaald of hij blijft vastzitten tot zijn rechtszaak zal starten.