Een man heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de grootschalige internetstoring die eind vorig jaar 900.000 routers van de Duitse internetaanbieder Deutsche Telekom platlegde.

Dat schrijft Bleeping Computer op basis van Duitse media. De 29-jarige hacker gebruikte een aangepaste versie van de zogeheten Mirai-malware. Daardoor zaten honderdduizenden klanten van Deutsche Telekom afgelopen november zonder internet.

De man heeft zijn daden tegenover de Duitse autoriteiten bekend. Volgens hem was het niet de bedoeling om de routers helemaal plat te leggen. De hacker wilde ze gebruiken als schakels in een DDoS-aanval.

'BestBuy', zoals de hacker online bekend is, claimt voor tienduizend euro te zijn ingehuurd door een Liberiaanse internetprovider om concurrenten aan te vallen. In februari werd de hacker op een Londens vliegveld opgepakt.

Mirai bestaat doorgaans uit door malware getroffen 'internet of things'-apparatuur, zoals slimme lampen. Zij versturen allemaal tegelijk berichten naar een server, die daardoor overbelast raakt. Eigenaren van de apparaten hebben doorgaans geen weet van zulke overnames, maar in Duitsland waren ineens 900.000 huishoudens offline.