Microsoft behaalde in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan twee keer zoveel winst dan een jaar geleden, dankzij goede prestaties van zijn clouddiensten.

In het tweede kwartaal van dit jaar haalde Microsoft een winst van 6,5 miljard dollar (5,59 miljard euro), meldt het bedrijf in zijn kwartaalcijfers.

Meer dan een verdubbeling van de winst van 3,1 miljard dollar die in dezelfde drie maanden vorig jaar werden genoteerd. De omzet valt met 23,3 miljard dollar (20 miljard euro) 13 procent hoger uit dan een jaar geleden.

"Innovatie van onze cloudplatforms hebben de sterke resultaten dit kwartaal gedreven", zegt Microsoft-CEO Satya Nadella. Het bedrijf zag dan ook een groei in omzet bij al zijn clouddiensten.

Clouddiensten

De tak Intelligent Cloud, waar clouddienst Azure onder valt, noteerde een omzet van 7,4 miljard, een groei van 11 procent ten opzicht van vorig jaar. Door meer in te zetten op de cloud, hoopt Microsoft de dalende inkomsten door een krimpende markt voor pc's op te vangen.

Microsoft meldt in zijn cijfers ook dat er nu 27 miljoen consumenten een abonnement hebben op Office 365. Het in 2016 overgenomen zakelijke sociaal netwerk LinkedIn zorgde voor een omzet van 1,1 miljard dollar.

Ook een belastingvoordeel zorgde voor een hogere winst dan beursanalisten hadden verwacht. Voor de aanstaande reorganisatie waarbij duizenden werknemers worden ontslagen, heeft Microsoft 306 miljoen dollar opzij gezet.