SAN FRANCISCO - Een computerbeveiligingsbedrijf heeft het eerste virus dat mobiele telefoons treft ook in de Verenigde Staten ontdekt. Het virus 'vreet' de batterijen van mobieltjes 'op'. Het gaat volgens directeur Mikko Hypponen van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure om de eerste, relatief onschadelijke, 'infectie' die de mobiele telefonie in de VS treft.

Het virus, Cabir geheten, is afkomstig van de Filipijnen. De 'worm' was eerder al opgedoken in Singapore en Rusland en verspreidt zich via het draadloze communicatiesysteem Bluetooth.

Het heeft zich imiddels verspreid over circa twaalf landen en werd vorige week voor het eerst opgemerkt in een elektronica- annex computerzaak in Santa Monica, Californië. De besmette toestellen waren geavanceerde Nokia 6600 toestellen die telefoon- en computerfuncties, als e-mail, combineren.

Hinder

De circa 1,5 miljard mobiele bellers in de wereld hebben tot nu toe niet de hinder die computergebruikers ervaren met via internet verspreide virussen. De telecombranche verwacht wel dat virussen vaker zullen opduiken maar vrezen nog geen toestanden die vergelijkbaar zijn met die van de pc's.

Daarvoor is er volgens Hypponen en branchevertegenwoordigers een te grote verscheidenheid in toegepaste technologieën. F-Secure heeft een programma om de met Cabir besmette telefoons te reinigen.