Chipmaker Qualcomm heeft in het tweede kalenderkwartaal van 2017 een stuk minder winst gemaakt dan een jaar eerder.

Het bedrijf verdiende nog 866 miljoen dollar (752 miljoen euro) op een omzet van 5,4 miljard dollar (4,7 miljard euro). Daarmee lag de winst 40 procent lager dan een jaar eerder, en de omzet 11 procent lager.

Apple, een van de belangrijkste klanten van Qualcomm, heeft het bedrijf aangeklaagd. De iPhone-maker vindt dat de licentiekosten voor Qualcomm-patenten te hoog liggen. Het bedrijf vraagt een percentage van de verkoopprijs van een smartphone, waardoor de licentiekosten voor dure smartphones veel hoger liggen dan voor goedkopere modellen, ook als exact dezelfde technologieën worden gebruikt.

De bedrijven die de iPhone in opdracht van Apple produceren, hebben licentiebetalingen aan Qualcomm gestaakt. De chipmaker heeft daarom op zijn beurt Apple en zijn producenten weer aangeklaagd in verschillende landen.

Vertrouwen

Door het dispuut daalden de inkomsten uit patentlicenties met 42,5 procent naar 1,17 miljard dollar. De opbrengsten uit productie van chips stegen nog, met 5 procent naar 4,05 miljard dollar.

In een verklaring zegt Qualcomm-CEO Steve Mollenkopf vertrouwen te hebben in de uitkomst van de rechtszaken tussen zijn bedrijf en Apple.

Ook voor het huidige kwartaal voorspelt Qualcomm een lagere winst dan analisten hadden verwacht. Wel denkt het bedrijf een sterke omzet van 5,4 tot 6,2 miljard dollar te kunnen draaien.