Chipfabrikant Qualcomm spant in Duitsland een rechtszaak aan tegen Apple. De eis is een schadevergoeding voor onbetaald patentgebruik en een verkoopstop op nieuwe iPhones.

Qualcomm zegt dat Apple weigert te betalen voor het gebruik van gepatenteerde technologie in de iPhone. De twee bedrijven hebben elkaar inmiddels in verschillende landen aangeklaagd. Volgens Apple maakt Qualcomm misbruik van zijn machtspositie en vraagt de chipmaker te veel royalty's voor het gebruik van zijn patenten.

De chipfabrikant stelt dat de prijzen niet overdreven zijn, omdat 'Qualcomm's innovaties het hart vormen van elke iPhone'. Omdat Apple niet langer voor de gebruikte patenten betaalt, wil Qualcomm nu in Duitsland geld zien én eist het een verkoopstop van de nieuwste iPhones.

Woensdag sleepten vier Apple-fabrikanten Qualcomm voor de rechter, schrijft onder meer Bloomberg. De Taiwanese bedrijven Compal, Foxconn, Pegatron en Wistron klagen de chipmaker in de Verenigde Staten aan. Zij stellen eveneens dat Qualcomm te veel geld vraagt voor patentlicenties. In mei werden deze vier partijen al door Qualcomm aangeklaagd voor het inhouden van patentvergoedingen.

Eerder deze maand vroeg Qualcomm al om een importverbod van iPhones in de Verenigde Staten. In verschillende landen en in de Europese Unie lopen onderzoeken naar Qualcomm of zijn al boetes uitgedeeld.