Techgigant Facebook werkt aan een nieuwe abonnementsdienst, waarbij gebruikers na het lezen van tien artikelen moeten betalen.

Dat vertelde Facebook-topman Campbell Brown tijdens een presentatie op de Digital Publishing Innovation Summit, aldus TheStreet

De abonnementsdienst zou gebruikmaken van Instant Articles op Facebook, de artikelvorm die binnen het sociale netwerk te lezen is. Als er meer dan tien premiumartikelen zijn gelezen, verschijnt er een 'paywall'. Gebruikers moeten dan een betaald abonnement afsluiten om meer te mogen lezen.

De eerste tests met het abonnement moeten in oktober van start gaan. Het is onduidelijk hoe Facebook precies onderscheid zal maken tussen artikelen die onderdeel zijn van het abonnement en gratis stukken die onbeperkt gelezen mogen worden.

Uitgevers

De betaalmuur wordt op verzoek van uitgevers geïntegreerd, aldus Brown. Zij zouden meer manieren willen om geld te verdienen op basis van artikelen op Facebook. 

Meerdere krantenuitgevers stapten onlangs naar het Amerikaanse Congres, om kritiek te uiten op Facebook en Google. Zij vinden dat techbedrijven profiteren van het werk van honderden kranten, zonder de uitgevers hier voldoende voor te compenseren.