AMSTERDAM - Het is slecht gesteld met de veiligheid van adsl-modems in Nederland. Minimaal 80.000 adsl-gebruikers lopen het risico dat hun modem wordt platgelegd. Dat meldt website Geenstijl, die onderzoek heeft gedaan naar de veiligheid van adsl-modems in Nederland. Met name modems van Versatel zouden kwetsbaar zijn.

Geenstijl scande een groot aantal netwerken van providers op kwetsbare modems. Volgens de website zijn met name de modems van de merken E-tech en Sweex kwetsbaar. Deze relatief goedkope modems worden onder meer door Versatel en CAI Westland standaard aan de klant geleverd. Bij Versatel bleek volgens de site 11 procent van de modems niet te deugen.

Het zou mogelijk zijn om de modems op afstand uit te schakelen of te vernielen. Daarnaast is het mogelijk om de modem zo te programmeren dat gebruikers een site geopend krijgen waarnaar ze niet gevraagd hebben.

De beveiliging van modems met een Conexant-chipset 'grenst aan het kinderlijke', stelt Geenstijl. De Waarschuwingsdienst van de overheid heeft laten weten het probleem te onderkennen en heeft een bericht op haar site geplaatst over het probleem.

De Waarschuwingsdienst raadt bezitters van kwetsbare modems aan de provider of leverancier om advies te vragen. Volgens de dienst kunnen zij vertellen welke maatregelen er beschikbaar zijn om niet het slachtoffer te worden van deze kwetsbaarheden.