Techgigant Google moet salarisinformatie uit 2014 overhandigen, voor een onderzoek naar het mogelijk onderbetalen van vrouwen.

Dat heeft de Amerikaanse rechter bepaald. Het bedrijf moet ook contactinformatie van achtduizend werknemers aan de Amerikaanse overheid overdragen, zodat deze mensen mogelijk ondervraagd kunnen worden.

Googles HR-baas Eileen Naughton zegt in een verklaring dat het bedrijf de dataset zal voorzien om mee te werken aan het onderzoek. Ze benadrukt dat Google "er veel in investeert om een eerlijke werkomgeving te creëren, ongeacht gender of huidskleur".

Tweede verzoek afgewezen

De rechter wees een tweede verzoek van het ministerie van Arbeid af, waarmee werd gevraagd om salarisinformatie van de afgelopen vijftien jaar. Eerder weigerde het techbedrijf mee te werken wegens dit verzoek, waardoor de kwestie bij de rechter terechtkwam.

Het tweede dataverzoek legt onredelijk veel druk op Google en zijn personeel, stelt de rechter in zijn oordeel. Het bedrijf weigerde eerder het verzoek om deze gegevens, omdat er sprake zou zijn van privacy-inbreuk voor personeel.

Volgens de rechter zou er ook onvoldoende bewijs zijn om de grotere hoeveelheid data te mogen ontvangen. "De onderzoekers hebben niks concreets om te laten zien dat hun theorie is gebaseerd op iets anders dan speculatie".