Een hacker die zichzelf Johnnie Walker noemt claimt het persoonlijke e-mailaccount gehackt te hebben van een hooggeplaatste functionaris binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarover bericht website Foreign Policy.

De hacker zou dinsdag een e-mail hebben verstuurd met daarin tenminste twee jaar aan e-mailconversaties van een functionaris die zich met name bezighield met de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

De naam van de functionaris is bekend bij Foreign Policy, maar is op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet bekendgemaakt.

In de e-mails zouden onder meer gesprekken te vinden zijn met verschillende medewerkers van de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten.

Belangrijkste bron

Foreign Policy sprak met meerdere bronnen die voorkwamen in de door de hacker bijgevoegde e-mails. Een daarvan zei dat de functionaris waarschijnlijk de belangrijkste bron is met betrekking tot kennis over Rusland.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken kon tegenover Foreign Policy niet bevestigen dan wel ontkennen of de e-mails echt zijn. Wel zei het ministerie dat het ervan op de hoogte is dat kwaadwillenden zich richten op de e-mailaccounts van hooggeplaatste overheidsmedewerkers van het land.

Volgens Foreign Policy is er geen bewijs dat erop wijst dat de hacker in opdracht van Rusland werkte, maar volgens verschillende experts zou dat wel aannemelijk zijn, onder meer vanwege werkzaamheden van het doelwit.  

Er lopen in de Verenigde Staten momenteel meerdere onderzoeken naar de vermeende betrokkenheid van Rusland bij de presidentsverkiezingen van eind vorig jaar.