LOS ANGELES - De Amerikaanse softwareproducent Microsoft gaat wereldwijd de voedingskabels van 14,1 miljoen Xbox-spelconsoles terugroepen wegens mogelijk brandgevaar. Bij minder dan een op de 10.000 stuks is een storing opgetreden en bij dertig gevallen is er daadwerkelijk schade aan goederen aangericht, aldus het concern donderdag.

Het brandgevaar kan zich voordoen door een gebrekkige elektriciteitskabel. Het gaat om spelcomputers die voor 13 januari 2004 in Europa zijn gemaakt en modellen die voor 23 oktober 2003 in andere vestigingen zijn geproduceerd.

Microsoft

Uit concurrentieoverwegingen wil Microsoft niet precies zeggen hoeveel voedingskabels in Nederland voor vervanging in aanmerking komen. Globaal gaat het om driekwart van de geleverde kabels. In Nederland zijn honderdduizenden exemplaren van de spelcomputer verkocht. Het aantal mogelijk gevaarlijke voedingskabels ligt daarom boven de 100.000, bevestigde de woordvoerder.

Consumenten kunnen op de internetpagina van Xbox een nieuwe voedingskabel bestellen. Microsoft zegt die binnen vier weken thuis te bezorgen. Tot die tijd dienen spelers de computer uit te zetten als die niet in gebruik is.