HAARLEM - De populaire internetsite Startpagina.nl heeft een kort geding aangespannen tegen softwaregigant Microsoft. Aanleiding is het nieuwe anti-spywareprogramma van Microsoft dat Startpagina.nl aanmerkt als spyware. Het geding dient dinsdag in Haarlem.

Volgens directeur B. Wiggers van Startpagina.nl heeft Microsoft donderdag gemeld dat het omstreden anti-spywareprogramma inmiddels is aangepast. Desondanks is hij niet van plan de rechtszaak af te blazen. "Ik vind dat Microsoft maar eens op de knieën moet. Ze hebben gezegd dat we een rottige pagina en een verkeerd bedrijf hebben. Dat kan natuurlijk niet."

Kwaadaardig

Startpagina eist dat Microsoft de gebruikers van het programma duidelijk maakt dat er niets aan de internetsite mankeert. De software van Microsoft beschouwt Startpagina.nl als potentieel kwaadaardig. Het was onmogelijk om de site als beginpagina te gebruiken en Microsoft bood de gebruiker vervolgens de mogelijkheid om msn.nl (eigendom van Microsoft) zo in te stellen.

Microsoft liet eerder weten dat het om een testversie ging, waarin een fout zat. De uiteindelijke versie zou geen problemen geven. De softwaregigant wilde donderdag niet reageren.

Eigen pagina

Directeur Wiggers is niet overtuigd van de goede bedoelingen van Microsoft. "Het programma is begin januari uitgebracht en de fout zou nu pas zijn hersteld. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Microsoft zijn eigen pagina graag wat vaker als startpagina zou willen zien."

Machtsmisbruik

Startpagina.nl heeft naar eigen zeggen vier miljoen bezoekers per dag. De site is een onderdeel van uitgever SanomaWSOY. Microsoft is geregeld beschuldigd van machtsmisbruik. De onderneming is in onderhandeling met de Europese Commissie over een reeks aan eisen waaraan zijn software moet voldoen om concurrenten niet te benadelen.