De Chinese overheid zou providers verplichten om vanaf februari 2018 virtual private networks (VPN) te blokkeren.

Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De providers zouden op de hoogte zijn gebracht van de opgelegde blokkade.

China blokkeert al langere tijd een aantal buitenlandse websites, waaronder Facebook, Twitter en YouTube. Door een VPN te activeren, kunnen Chinese internetters deze blokkade omzeilen. De Chinese overheid wil dit tegengaan door het gebruik van VPN's onmogelijk te maken.

China werkt het gebruik van VPN's al langer tegen, door individuele partijen in het land te blokkeren. Onlangs moest GreenVPN bijvoorbeeld onder dwang zijn activiteiten staken. Een blokkade uitgevoerd door mobiele providers zou op grotere schaal VPN-gebruik kunnen tegengaan.

Het initiatief richt zich op VPN's gebruikt door gewone internetgebruikers. Bedrijven en onderwijsinstellingen mogen nog wel een VPN inzetten, mits deze bij de overheid wordt geregistreerd.

Donkere dagen

China-kenner Kaiser Kuo, die tot vorig jaar werkte as hoofd communicatie bij het Chinese internetbedrijf Baidu, hekelt de wijziging op Facebook. Hij denkt dat Chinese VPN-gebruikers de blokkade niet zonder meer zullen accepteren.

"Het aantal mensen dat ze in China gebruikt is erg klein, maar erg luidruchtig", schrijft hij. "Er komen donkere dagen aan."