AMSTERDAM - Het aantal hulpvragen via internet bij de Stichting SOShulp Nederland (www.soshulp.nl) is in 2001 verdubbeld. Vorig jaar vroegen maar liefst 1206 mensen via internet om hulp, in het jaar daarvoor waren dat er nog 525. Ook dit jaar verwacht de organisatie een verdubbeling van het aantal online aanvragen.
(www.soshulp.nl)

SOShulp Nederland luistert naar en adviseert mensen die in de problemen zitten. Dit kan sinds twee jaar ook per e-mail in via de chatroom. In 2001 werden 685 e-mails gestuurd (en beantwoord) en werd er 521 keer via de chat om hulp gevraagd. Uit de cijfers van de stichting blijkt dat vooral jongeren tot 35 jaar gebruik maken van de chatmogelijkheid. E-mail worden ook door ouderen gestuurd.

In een op de vijf gevallen ging het om psychosociale problemen zoals depressies, angsten en psychiatrische problemen. Bij 18 procent stonden problemen rond leven en dood centraal, metname rouwverwerking en zelfdoding. Ook relatieproblemen kwamen in 18 procent van decontacten aan bod. Andere onderwerpen die veelvuldig naar voren kwamen waren eetstoornissen en seksueel misbruik.

SOShulp is met de hulpvragen per chat en e-mail begonnen omdat de stichting zo hoopte de drempel te verlagen. Via internet kan er anoniem contact worden gelegd, in tegenstelling tot het ouderwetse telefoongesprek.

/NETInternet kan steun zijn tijdens rouwproces