De Amerikaanse president Donald Trump is teruggekomen op zijn woorden over een mogelijke samenwerking met Rusland op het gebied van cyberveiligheid. In een nieuwe tweet laat Trump zondag weten dat een gezamenlijke cyberdienst niet mogelijk is.

De Amerikaanse president Donald Trump besprak de mogelijke samenwerking op het gebied van cyberveiligheid met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin tijdens de G20-top dit weekend in Hamburg.

Trump twitterde zondag dat de dienst vooral zou moeten toezien op hackeraanvallen tijdens verkiezingen. Volgens de president is de tijd gekomen om "constructief samen te werken met Moskou".

Trump schudt Poetin voor het eerst de hand bij G20-top
27
Trump schudt Poetin voor het eerst de hand bij G20-top

Dom

De Republikeinse senatoren Lindsey Graham, John McCain en Mario Rubio vinden het idee bespottelijk.

"Het is niet het domste idee dat ik ooit gehoord heb, maar het komt vrij dicht in de buurt", zei Graham zondag in het NBC-programma Meet the Press. Rubio twitterde dat "samenwerken met Poetin aan een cyberbeveiligingsdienst hetzelfde is als samenwerken met Assad aan een eenheid die chemische wapens maakt".

McCain vond dat Trump Poetin er mee weg heeft laten komen, terwijl de Russische president "letterlijk geprobeerd heeft de uitslag van onze verkiezingen te beïnvloeden". "Ja het is tijd om verder te gaan, maar er moet een prijs betaald worden", aldus McCain tegenover de Amerikaanse zender CBS.

'Kan niet'

In een nieuwe tweet verduidelijkt Trump zichzelf: "Het feit dat president Poetin en ik een cyberveiligheidsdienst bespraken, betekent niet dat ik denk dat het mogelijk is. Het kan niet."

Kennelijk is de Amerikaanse president Donald Trump in dit stadium nog niet klaar voor samenwerking op het gebied van cyberveiligheid, reageerde een Russische functionaris maandag op Trumps laatste tweet. Ze liet in het midden of een uiteindelijke beveiligingsdienst een Amerikaans-Russische eenheid zou moeten worden of een door de Verenigde Naties (VN) gesteund project.