Google en Facebook hebben bevestigd mee te doen aan een grootschalig protest tegen de Amerikaanse wijzigingen van netneutraliteit.

Dat meldt Fortune. De twee bedrijven weigerden verdere details te geven over hun deelname aan de geplande demonstratie.

Diverse andere grote internetbedrijven hebben zich ook aangesloten bij het protest op 12 juli. Bedrijven als Netflix, Twitter, Amazon, Spotify en Reddit tonen op die dag een notificatie op de voorpagina van hun websites en apps. Daarmee willen ze de wereld laten zien hoe het internet er uit ziet zonder netneutraliteit.

In de notificaties staat een verklaring, evenals het bekende draaiende wieltje dat aangeeft dat een pagina aan het laden is. Ook kan er een blokkade-icoon staan of een bericht dat er betaald moet worden. De melding is door gebruikers weg te klikken en verschijnt slechts één keer.

Netneutraliteit

De demonstratie is een reactie op de geplande wijzigingen van de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC van de regels rondom netneutraliteit. Netneutraliteit zorgt ervoor dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. Daardoor mag de toegang tot legale content niet geblokkeerd worden door providers en mogen zij partijen niet voortrekken in ruil voor geld. De FCC wil die regels versoepelen.