Advocaten van Uber mogen Alphabet-CEO Larry Page ondervragen in de rechtszaak Waymo. De Alphabet-dochter beschuldigt Uber van diefstal van bedrijfsgeheimen rond zelfrijdende auto's.

De Uber-advocaten mogen Page maximaal vier uur ondervragen, meldt Recode. De uitgeschreven verklaring kan vervolgens als bewijs in de rechtszaak worden gebruikt.

Uber wil Page ondervragen omdat hij "relevante informatie uit de eerste hand heeft" in de zaak die Waymo tegen Uber heeft aangespannen.

Het taxibedrijf wil weten waarom Alphabet niet met Uber heeft samengewerkt in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's en waarom het de concurrentie met het bedrijf aanging.

Bovendien wil Uber weten waarom Larry Page toenmalig Uber-CEO Travis Kalanick niet op de hoogte heeft gebracht dat voormalig Waymo-medewerker Anthony Levandowski bedrijfsinformatie zou hebben gestolen.

Gestolen gegevens

De rechtszaak die Waymo tegen Uber heeft aangespannen draait om 14.000 bestanden die voormalig Waymo-medewerker Anthony Levandowski bij het bedrijf zou hebben gestolen. Levandowski is later bij Uber gaan werken, en nam de gestolen bestanden volgens Waymo toen mee.

Uber heeft eerder in de rechtszaak al tegen de rechter gezegd dat het nooit heeft geweten dat een Levandowski toegang had tot de geheime bedrijfsdocumenten. Levandowski zelf is inmiddels bij Uber ontslagen en wil niet in de zaak getuigen.

Patentclaims

Eerder werd op vrijdag al bekend dat Waymo drie patentclaims schrapt in de rechtszaak, omdat ze gaan over technologie die Uber inmiddels niet meer gebruikt. Dat meldt Bloomberg.

De rechtszaak gaat om technologie rond zelfrijdende auto's, waaronder zogenoemde lidar-systemen. Met lidar zien zelfrijdende auto's hun omgeving.

Waymo beschuldigde Uber eerst van het ongeoorloofd gebruik van drie patenten rond zijn lidar-systeem Spider, en één rond lidar-systeem Fuji. Volgens Waymo gebruikt Uber nu enkel nog het Fuji-systeem.

Het terugtrekken van de patentclaims is volgens Uber een teken dat Waymo zijn aanklacht heeft overdreven. "Niet alleen hebben ze geen enkel bewijs dat de 14.000 bestanden in kwestie bij Uber terecht zijn gekomen, ze geven nu ook toe dat het lidar-ontwerp van Uber erg verschilt van dat van hen", aldus het taxibedrijf.

Waymo zegt de drie patentclaims te hebben teruggetrokken omdat Uber onder ede heeft verklaard de betreffende technologie niet meer te gebruiken. Bovendien heeft de rechter Waymo eerder verzocht om zijn omvangrijke aanklacht tegen Uber in te dikken.