LONDEN - Mobiele telefoons kunnen worden gebruikt om files snel te signaleren. Een Brits bedrijf heeft daarvoor een systeem ontwikkeld dat accuratere file-informatie kan genereren dan momenteel gangbaar is, meldde de BBC. Automobilisten met een dergelijk telefoontje kunnen weer profijt hebben van zo'n systeem bij het ontwijken van de files. Het bedrijf denkt dat het systeem al op zeer korte termijn op het Europese vasteland ingevoerd kan worden.

Het systeem is gebaseerd op het feit dat ingeschakelde mobiele telefoons geregeld in contact staan met de dichtsbijzijnde GSM-zendmast, waardoor de precieze locatie van de telefoon bekend is. De netwerkprovider kan op die manier de route van de gebruiker vaststellen.

Als voortdurend de locatie van zeer veel gebruikers wordt vastgesteld, kan het systeem een 'plaatje' produceren van opstoppingen. Daarbij helpt het bovendien dat het telefoongebruik van automobilisten in files toeneemt omdat zij gaan bellen om te melden dat ze vastzitten in het verkeer. Al die informatie kunnen de netwerkproviders verkopen aan automobilistenorganisaties en/of aan abonnees.

In Groot-Brittannië en Zweden is momenteel een test van het systeem aan de gang. Joe Dixon van Applied Generics is er enthousiast over. "Wij geloven dat niemand verkeersinformatie van zo'n hoge kwaliteit kan leveren", zei hij tegen de BBC. "Binnen vijf minuten nadat het systeem is ingeschakeld, kan het verkeersinformatie geven over 90 procent van de wegen in het netwerk."

De Britse automobilistenbond AA is niet onverdeeld positief. Woordvoerster Louisa Dean zei dat dergelijke systemen in de Verenigde Staten ook zijn uitgeprobeerd, maar dat die nooit ingevoerd zijn. Zij zei dat het systeem nuttig is om erachter te komen hoeveel auto's met welke snelheid rijden, maar dat het niets zegt over ongevallen of wegwerkzaamheden. En volgens haar is juist dat soort informatie van groot belang voor automobilisten.