EINDHOVEN - Philips ontwikkelt nieuwe software tegen de illegale verspreiding van gekopieerde films via internet. Het elektronicaconcern verwacht het product, dat is gebaseerd op de zogenoemde 'fingerprint'-methode, begin volgend jaar op de markt te kunnen brengen. Dat zei Ronald Maandonks van Philips Research maandag.

Voor het product is vooral bij de grote filmstudio's in de Verenigde Staten grote belangstelling. Dagelijks worden er alleen al in de VS vele tienduizenden films op internet aangeboden. Deze vorm van piraterij kost de filmindustrie miljarden aan inkomsten.

De 'fingerprint'-methode is gebaseerd op het gegeven dat elke film unieke kenmerken heeft, bijvoorbeeld de kleureninhoud en de beeldintensiteit. Deze 'vingerafdrukken' worden opgeslagen in een database en vervolgens vergeleken met de kenmerken van een digitaal videobestand dat op internet wordt aangeboden. "Als de kenmerken met elkaar overeen komen, dan kan het digitale bestand automatisch worden geblokkeerd", aldus Maandonks.

De nieuwe techniek is een aanvulling op de zogenoemde 'watermerk'-methode om de illegale verspreiding van zowel muziek als beeld tegen te gaan. Philips heeft dit product twee jaar geleden op de markt gezet, volgens Maandonks met groot commercieel succes. "Wij zijn op dit terrein marktleider."

Bij deze methode worden bijvoorbeeld dvd's van een uniek watermerk voorzien, veelal een cijfercombinatie. Als de dvd vervolgens als digitaal bestand op internet wordt aangeboden, is het vrij eenvoudig om de dader te achterhalen. Via deze methode liep vorig jaar een Oscar-jurylid tegen de lamp.

Voor de jaarlijkse uitreiking van de Amerikaanse filmprijzen zijn 7000 juryleden actief, die ter beoordeling de films op dvd krijgen toegestuurd. In voorgaande jaren kwam het vaak voor dat via dit kanaal films op internet werden aangeboden, zelfs nog voordat ze officieel in de bioscoop te zien waren geweest. Ook dit jaar is het overgrote deel van de dvd's met de software van Philips beveiligd.