PORTLAND - De Amerikaanse politie heeft een man aangehouden die gezien wordt als het brein achter een plan van enkele tientallen mensen om op Valentijnsdag gezamenlijk zelfmoord te plegen. Dat heeft de politie in de noordwestelijke staat Oregon vrijdag gemeld.

De man zou via chatrooms op het internet een oproep hebben gedaan aan mensen die, net als hij, niet gelukkig zijn met hun leven. Hij stelde hen voor er samen met hem een einde aan te maken, op de dag die normaal gesproken wordt geassocieerd met liefde en romantiek. Zij zouden daarvoor bijeenkomen in zijn woonplaats in Oregon.

Alarm

De politie kwam de depressieve man op het spoor doordat een vrouw in Canada alarm sloeg. Zij wilde zelf ook meedoen aan de collectieve zelfmoord, maar was geschrokken toen zij hoorde dat een andere vrouw van plan was zichzelf en haar twee kinderen van het leven te beroven.

De autoriteiten hebben de computer van de verdachte in beslag genomen. Zij hopen zo de namen en adressen van de overige suïcidalen te achterhalen, om te voorkomen dat zij zichzelf maandag alsnog iets aandoen. Onderzoek heeft volgens de politie al uitgewezen dat er geen sprake is van een religieuze sekte.