Het Oekraïense bedrijf Intellect Service heeft meerdere waarschuwingen over de beveiliging van zijn boekhoudsoftware MeDoc in de wind geslagen. Via een update voor MeDoc werd vorige week malware verspreid die wereldwijd systemen van bedrijven wist plat te leggen.

Dat stelt de chef van de cyberafdeling van de Oekraïense politie, Serhiy Demydiuk, in een interview met AP.

Volgens Demydiuk waren meerdere medewerkers van Intellect Service op de hoogte van kwetsbaarheden in de beveiliging van het bedrijf. "Dat is hen vaak verteld door verschillende antivirusbedrijven."

Demydiuk stelt dat hij de betrokkenen in de zaak aansprakelijk wil stellen "voor dit nalaten". Tegenover Reuters stelt Intellect Service dat er geen bewijs is dat MeDoc gebruikt is om de malware te verspreiden. 

Hoewel de malware zich wereldwijd verspreidde, werd Oekraïne het zwaarst getroffen. Demydiuk wilde tegenover AP nog geen indicatie geven van het aantal getroffen bedrijven en de geschatte schade die de cyberaanval heeft aangericht.

Volgens het persbureau zijn onder meer verschillende banken in het land getroffen en hebben sommige van hun systemen een week platgelegen. Ook in Nederland werden bedrijven slachtoffer. Onder meer overslagbedrijf APM moest de werkzaamheden stil leggen na infectie door de malware.

Het is nog niet bekend wie er achter de cyberaanval zit. De Oekraïense staatsveiligheidsdienst wijst naar Rusland.