AMSTERDAM - Het lijkt de Amerikaanse waakhond voor de fimindustrie (MPAA) dan toch te zijn gelukt. De MPAA heeft de torrent-site LokiTorrent gesloten. Op de site is nu slechts de volgende waarschuwing van de waakhond te lezen: "Je kan klikken, maar je kunt niet verstoppen. Er zijn websites waar je legale downloads kunt vinden. En op deze website kun je dat niet."

LokiTorrent kwam een paar maanden geleden in het nieuws, omdat zij de juridische strijd wilde aangaan met de MPAA. De website vroeg aan zijn bezoekers een donatie om het gevecht te kunnen bekostigen. LokiTorrent zou, volgens eigen zeggen, ongeveer 30.000 dollar per maand nodig hebben om de advocaten te kunnen betalen.

De website had tot de sluiting meer dan 40.000 dollar opgehaald.

Deze overwinning van de MPAA is een grote opsteker voor de waakhond. De MPAA is al geruime tijd bezig met het aanklagen van diverse serverbeheerders in de Verenigde Staten en Europa. De serverbeheerders zouden zich bezighouden met hosten van films en andere bestanden die via de netwerken van BitTorrent en eDonkey verspreid worden.

Op de site van LokiTorrent werden zogenaamde torrent-links aangeboden. In de link staat alle informatie die de internetter nodig heeft om bijvoorbeeld een film te downloaden. Na het ophalen van het bestand, begint de download. Het principe werkt iets anders dan p2p-programma's zoals Kazaa en Napster. Zodra een gebruiker een stuk heeft gedownload, wordt dit bestand meteen beschikbaar gesteld aan andere torrent-gebruikers.