UTRECHT - Bijna 40 procent van de studenten op de Universiteit Utrecht heeft last van rsi-klachten. Dat blijkt uit een onderzoek dat studenten woensdagmiddag aanbieden aan het College van Bestuur.

De rsi-klachten hangen volgens voorzitter M. Strieder van USF Studentenbelangen, dat het onderzoek verrichtte, samen met de slechte faciliteiten op de universiteit. "Deze cijfers zorgen dus echt voor een schokeffect hier. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe het bestuur hierop reageert. Dat mensen bijvoorbeeld op krukjes achter de computer zitten, dat kan echt niet meer."

De cijfers kwamen eigenlijk toevallig naar voren bij het onderzoek dat werd uitgevoerd naar de computerfaciliteiten op de universiteit. Als laatste werd de studenten gevraagd of ze wel eens last hadden van rsi. Daaruit bleek dat 40 procent van de studenten veel last zegt te hebben hebben van z'n nek, schouders en rug.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) is erg blij dat het onderzoek concrete cijfers oplevert. "Wij roepen al twee jaar dat de rsi-klachten onder studenten erg zijn", zegt LSVb-voorzitter S. Joosse. "Eindelijk zijn er nu cijfers. Zo wordt het stereotiepe beeld van de student die nooit werkt ontkrachtigd."

Eerder bewees onderzoek op de Vrije Universiteit in Amsterdam dat eenderde van de studenten daar last heeft van rsi-klachten. De LSVb pleit nu dan ook voor een landelijk onderzoek en gaat zich richten om het ARBO-beleid op de universiteiten te verbeteren.

/NETEen op de drie ict-werknemers last van rsi