Rechercheurs van de Amerikaanse federale politiedienst FBI hebben deze week gesproken met medewerkers van de cyberbeveiliger Kaspersky Lab. De gesprekken waren dinsdag bij de mensen thuis, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen rond het onderzoek.

Kaspersky is een van oorsprong Russisch bedrijf. Volgens bronnen hadden de rechercheurs vragen over onder meer het gebruik van Kaspersky-software door de Amerikaanse overheid.

Dat dat onderwerp de interesse heeft van de federale dienst, werd eerder al bevestigd door medewerkers die werden verhoord door de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Die commissie doet onderzoek naar de Russische inmenging met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Verbod

Ook de FBI doet onderzoek naar die Russische bemoeienis met de verkiezingen, maar volgens Reuters is niet duidelijk of de rondgang langs Kaspersky-werknemers binnen dat onderzoek valt. Wel denken de Amerikaanse inlichtingendiensten dat het bedrijf in ieder geval tot 2012 nauwe banden onderhield met de Russische overheid.

Binnen de Amerikaanse overheid wordt veel gebruikt gemaakt van de software van Kaspersky, maar overheidsmensen hebben recentelijk hun zorgen geuit dat het bedrijf door Moskou gevraagd zou kunnen worden om cyberaanvallen op de VS uit te voeren.

Op woensdag werd bekend dat enkele senatoren het gebruik van Kaspersky-softwaren willen verbieden, in ieder geval voor leger. Daarvoor zou een wet in de maak zijn.

'Onterecht beschuldigd'

Kaspersky heeft bevestigd dat de FBI "korte interacties'' met werknemers heeft gehad, volgens het bedrijf uit zorgvuldigheid.

In een verklaring schreef het bedrijf verder dat "het compleet onacceptabel is dat het bedrijf onterecht beschuldigd wordt" van de banden met Russische politici en inlichtingendiensten. Het bedrijf zegt met geen enkele overheid geaffilieerd te zijn.

Volgens NBC News hebben zeker twaalf werknemers van Kaspersky rechercheurs van de FBI over de vloer gehad.