Google moet bepaalde zoekresultaten niet alleen in Canada verwijderen, maar overal ter wereld.

Dat heeft het Hooggerechtshof van Canada bepaald. Het is de eerste keer dat Google zoekresultaten moet verwijderen zodat ze nergens ter wereld meer zichtbaar zijn.

De zaak gaat over het techbedrijf Equustek Solutions dat distributeur Datalink Technology Gateways aanklaagde. Datalink zou spullen van Equustek verkopen als eigen producten. Ook zou het bedrijf handelsgeheimen hebben buitgemaakt om een concurrerend product op de markt te brengen.

Equustek wilde dat Datalink uit de zoekresultaten van Google werd verwijderd, zodat mensen het niet konden vinden en kopen. Google verwijderde driehonderd websites die aan Datalink waren gekoppeld, maar alleen binnen de Canadese zoekresultaten. Voor de rest van de wereld was het bedrijf nog vindbaar.

Dat vindt het Hooggerechtshof van Canada niet genoeg, omdat het probleem in dit geval 'online en dus mondiaal plaatsvindt'. Daarom moet Google de resultaten die aan Datalink zijn verbonden over de hele wereld blokkeren.

Censuur

De Canadese organisatie OpenMedia, die zich bezighoudt met online rechten, vindt dat deze beslissing vrijheden inperkt en dat het tot censuur kan leiden. Het Hooggerechtshof zegt dat daar geen sprake van is en dat de beslissing bedoeld is om de illegale verkoop van goederen tegen te gaan.

Google kan niet in beroep op de uitspraak van het Hooggerechtshof. Een woordvoerder liet aan CBC News weten 'de beslissing van de rechtbank en de mogelijke vervolgstappen te bekijken'.