Telegram gaat toch akkoord met de eis van de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor om zich te laten inschrijven bij een register van overheidsdiensten.

Dat schrijf de Russische persdienst TASS. De mediawaakhond dreigde vorige week Telegram te gaan blokkeren als de berichtendienst geen informatie zou overhandigen over het bedrijf.

Oprichter en bedenker van Telegram, Pavel Durov, wilde zijn bedrijf voorheen niet inschrijven. Onder de Russische wetgeving zou het bedrijf chatbestanden van gebruikers met de overheid moeten delen als daarom wordt gevraagd. 

Durov zegt wel informatie over het bedrijf te willen leveren, maar benadrukt dat Russische overheidsdiensten chatbestanden van gebruikers niet onder ogen krijgen. Wel werkt het bedrijf samen met de overheid om 'openbaar materiaal te verwijderen dat terrorisme, drugs of kindermisbruik propageert'.

Terrorisme

De Russische autoriteiten zeggen dat de daders van de aanslag in Sint-Petersburg in april gebruikmaakten van Telegram om de daad voor te bereiden. Bij de aanslag kwamen vijftien mensen om het leven. De chatdienst wordt vaker door terroristen gebruikt, omdat de app versleuteld chatten mogelijk maakt.

Durov weet niet of de autoriteiten Telegram alsnog gaan blokkeren. Volgens hem heeft zijn bedrijf in elk geval aan de eisen voldaan.