De systemen van de politie zijn in het hele land getroffen door een grote storing. Daardoor kunnen agenten onder meer geen digitale bekeuringen meer uitschrijven.

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie woensdag na berichtgeving van het AD. Onder meer het MEOS-systeem, dat wordt gebruikt om digitale bonnen aan te maken en om kentekennummers op te zoeken, werkt niet.

De woordvoerder zegt dat agenten altijd nog papieren bonnen kunnen uitschrijven. "Als er een overtreding wordt gemaakt, kan je zeker verwachten dat je een bon krijgt."

Het is onduidelijk wat de oorzaak van de storing is, maar volgens de politie is er geen verband met de ransomware Petya, die dinsdag veel bedrijven over de hele wereld trof. "Wij zijn niet gehackt. Onze systemen zijn ook niet gehackt."

De politie nam voorzorgsmaatregelen om een infectie te voorkomen; aangiftes en formulieren die via de site binnenkomen worden strenger gecontroleerd en e-mails die van buiten de organisatie komen, kunnen vertraagd worden.

Politievakbond ANPV klaagde vorig jaar al dat de MEOS-app vaak met problemen kampt. Agenten zouden steeds vaker hun privételefoon gebruiken omdat de dienstsmartphones zeer traag zijn.