Berichten die via de website van de politie worden ingezonden, worden extra gecontroleerd op mogelijke malware. Op deze manier wil de politie een aanval met de Petya-ransomware vermijden.

"Wegens voorzorgsmaatregelen tegen een mogelijke cyberaanval kunnen functionaliteiten op onze website politie.nl tijdelijk niet of niet volledig beschikbaar zijn", aldus de politie in een persbericht.

Volgens productmanager Patrick de Groot van Politie.nl kunnen bezoekers van de site nog steeds berichten verzenden, maar komen deze later terecht bij de juiste partijen. "We vangen de formulieren nu alleen op en nemen extra beveiligingsmaatregelen voordat ze door de organisatie ingenomen worden. Om te voorkomen dat er een niets vermoedende collega per ongeluk op verkeerde dingen klikt."

De Groot benadrukt dat alle onderdelen van de website wel bereikbaar zijn, maar dat berichten enkel vertraagd op de juiste plekken arriveren.

De extra beveiligingscheck heeft volgens een politiewoordvoerder te maken met de grote ransomware-uitbraak van dinsdag. "Dit is een voorzorgsmaatregel zodat wij daar geen slachtoffer van kunnen worden"