Techgiganten gaan officiële samenwerking aan tegen terrorisme

Techgiganten Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube zijn een officiële samenwerking aangegaan in het bestrijden van terrorisme en extremistische content op het internet.

Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die de vier bedrijven maandagavond hebben gepubliceerd.

Het samenwerkingstraject heet Global Internet Forum to Counter Terrorism en moet voortborduren op eerdere maatregelen die de bedrijven afzonderlijk reeds hebben aangekondigd.

De afgelopen weken lieten zij al weten de aanwezigheid van terroristische of extremistische uitingen op hun sociale netwerken harder aan te willen pakken en daarbij ook samen te gaan werken.

Speerpunten

In de aankondiging van het Global Internet Forum worden drie speerpunten genoemd. De vier bedrijven willen samen werken aan betere technologie om dergelijke uitingen te herkennen en te verwijderen, onder meer via kunstmatige intelligentie.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar de noodzakelijke technologie en beleidsvoering om extremistische content te kunnen weren of deze juist tegen te gaan via zogenoemde tegenspraak. Hierbij worden dergelijke uitingen voorzien van bijvoorbeeld advertenties met een anti-terroristische boodschap.

Daarnaast beloven de bedrijven hun opgedane kennis bij het bestrijden van terroristische uitingen te delen met andere belanghebbenden.

Lees meer over:
Tip de redactie